Pristagare till JOEL HAAMERS MUSSELPRIS 2017

 

 

Från vänster är det Josefin Haamer, Ulf Elving och Odd Lindahl

Fotograf: Gabriel Berntsson, Lysekilsposten. Från vänster är det Josefin Haamer, Ulf Elving och Odd Lindahl.

 

 

Min pappa Joel Haamer var utbildad oceanograf.  Tillsammans med några kollegor gjorde han 1966 mätningar för Göteborgs stads räkning.
Varje gång fick han göra rent repen till mätinstrumenten från blåmusslor som snabbt och enträget växte och hängde sig kvar.

1971 startade pappa sin första musselodling i ett forskningsprojekt tillsammans med Chalmers.
Pappa hade en vision om att man skulle kunna odla havet på samma sätt som man odlar marken i form av jordbruk.
Han startade en musselfabrik, Musselina i Bovallstrand som odlade och förädlade musslor.
Han forskade vidare på musslor och detta resulterade så småningom i en avhandling.

För att bibehålla musslans alla fantastiska kvalitéer utvecklade och uppfann pappa en förpackning och tillagningsmetod.
Detta resulterade i bolaget, Micvac som ligger i Mölndal. Ni har säkert ätit mat från Gooh, Operakällarens prisbelönta snabbmat,
som använder Micvac-metoden eller kanske Smålandskräftor. Metoden och förpackningen sprids sakta men säkert i världen.

För ett par år sedan drabbades pappa av sjukdomen ALS.
Efter hans död 2012 beslutade vi i familjen att instifta ett musselpris i pappas namn och detta gör vi i samarbete med Musselakademien i Lysekil.

Så här lyder motiveringen till årets vinnare:

“Under flera decennier har Odd Lindahl drivit utvecklingen framåt inom musselnäringen genom ett nytänkande, kraft och mod att vilja och våga pröva nya vägar.”

Priset är på 7,000 kr och ett exemplar av pappas bok, Musselodling – havets hängande trädgårdar.