Svensk världsnyhet på musselfesten

Utdrag från

Malda och torkade musslor – det är en svensk världsnyhet som kan bli perfekt som smaksättare och näringstillskott för såser och grytor.
Jag premiärprovade den i helgen. Mästerkocken Tareq Taylor var med på lanseringen och blev förtjust.

Första helgen i augusti är alltid musselhelg i Lysekil i Bohuslän. Det lagas musslor så att det doftar i hela stadsparken, och det här är årets stora folkfest i stan.

Och så pulvret!
Docenten i marin ekologi Odd Lindahl, som också är ordförande i Musselakademien, har efter många års forskande och försök skapat ett pulver av torkade och malda musslor. Han hoppas att det ska bli ett tillskott i köken i framtiden, och jag föreställer mig att det kan bli en nyttig och bra ersättare till alla artificiella smaksättare, som såser och buljongtärningar som ofta är fulla av tillsatser och konstgjorda smaksättare.

Och enligt Odd Lindahl behåller musslorna sitt stora näringsvärde även efter torkning och malning. Än så länge finns musselpulvret inte i handeln, men jag fick med mig en påse hem och ska snarast prova det, kanske inledningsvis i såsen till barnbarnets fiskbullar.

Till stor del är det ur haven (om vi lyckas behålla dem rena och befria dem från plast och annat skräp) som vi får hämta vår näringsförsörjning i framtiden.
På musselfesten i Lysekil kunde man också få titta och smaka på tång och alger, som kan vara både nyttigt och gott, allt det här är ätbart:

Musselpulver, sjögräs, alger och tång kan vara viktiga ingredienser i morgondagens mat. Forskningen går vidare, och i januari planerar Svenska Miljöinstitutet en odling av stillahavsostron, platta ostron och blåmusslor i Gullmarsfjorden utanför Fiskebäckskil, skriver Musselakademien på sin hemsida. Anläggningen ska fungera som en testbädd för olika vattenbruksrelaterade forskningsprojekt.
På Musselakademiens sajt kan man också hitta åtskilliga spännande recept på musslor – vad sägs om rökta musseltapas, flamberade festmusslor, paprikamusslor med ingefärscrème och melonsalsa (vinnande recept från Bohusläns bästa musselkrog 2011), vitlöksmusslor eller  äppelshot med het mussla…

Mums, säger jag!

Ulf Elfving