Recept Mexilhões Portuguese

 

Portugisiska musslor från Musselfesten 2021

Ett matigt musselrecept som är laktosfritt.

Ingredienser och tillagning för ett nät musslor

Till buljong
Cest av en citron
½ Fiskbuljongtärning
Ett lagerblad
2 teskedar musselmjöl, gärna rostat i torr stekpanna

Tag en kvarts liter vatten och koka citroncest, musselmjöl och lagerblad med en halv tärning fiskbuljong.
Använd inte skaldjursfond som finns att köpa, denna är så smakrik att musselsmaken döljs.

Övriga ingredienser
Ett nät musslor
En medelstor gul lök
Två klyftor vitlök
Två stjälkar selleri
En stjälk fänkål
En halv grön paprika
En halv röd paprika
En röd chili
En rejäl skvätt olivolja
Torrt vitt vin 2 dl
1 dl hackad färsk koriander alternativt persilja

Löken, selleri och fänkål skivas tunt. Chilin rensas från kärnor och skivas ännu finare.
Paprikorna rensas och tärnas smått.

Fräs löken och paprikan i oljan. Den skall inte brynas utan löken skall bli glansig och klar.

Tillsätt buljongen med övriga grönsaker.
Koka några minuter under lock på ganska låg värme.
Tillsätt pressad vitlök. Smaka av för att kontrollera sälta och chilistyrka.
Tänk på att musslorna släpper en hel del salt vätska.

Hetta upp ordentligt och tillsätt musslorna.
Täck med lock och koka till musslorna öppnat sig. Rör om i grytan någon gång.

Tillsätt vinet och hetta upp för servering.

Originalreceptet garnerades med hackad färsk koriander, men den kryddan är det ju många som inte gillar. Kan med fördel ersättas med hackad persilja.