Blåmusslor blir till superlim

Musselmolekyler kan utvecklas till mirakelmedel inom två så pass olika områden som sårläkning och rostskydd. På Sahlgrenska Science park i Göteborg tillagas hundratals kilo blåmusslor varje månad, inte för att serveras med vitt bröd och smör, utan för användning som lim i vården och industrin.

Läs mer

Fler länkar:

Vattenkikaren

Ny Teknik

Havet.nu

 

Pristagare till JOEL HAAMERS MUSSELPRIS 2017

 

 

Från vänster är det Josefin Haamer, Ulf Elving och Odd Lindahl

Fotograf: Gabriel Berntsson, Lysekilsposten. Från vänster är det Josefin Haamer, Ulf Elving och Odd Lindahl.

 

 

Min pappa Joel Haamer var utbildad oceanograf.  Tillsammans med några kollegor gjorde han 1966 mätningar för Göteborgs stads räkning.
Varje gång fick han göra rent repen till mätinstrumenten från blåmusslor som snabbt och enträget växte och hängde sig kvar.

1971 startade pappa sin första musselodling i ett forskningsprojekt tillsammans med Chalmers.
Pappa hade en vision om att man skulle kunna odla havet på samma sätt som man odlar marken i form av jordbruk.
Han startade en musselfabrik, Musselina i Bovallstrand som odlade och förädlade musslor.
Han forskade vidare på musslor och detta resulterade så småningom i en avhandling.

För att bibehålla musslans alla fantastiska kvalitéer utvecklade och uppfann pappa en förpackning och tillagningsmetod.
Detta resulterade i bolaget, Micvac som ligger i Mölndal. Ni har säkert ätit mat från Gooh, Operakällarens prisbelönta snabbmat,
som använder Micvac-metoden eller kanske Smålandskräftor. Metoden och förpackningen sprids sakta men säkert i världen.

För ett par år sedan drabbades pappa av sjukdomen ALS.
Efter hans död 2012 beslutade vi i familjen att instifta ett musselpris i pappas namn och detta gör vi i samarbete med Musselakademien i Lysekil.

Så här lyder motiveringen till årets vinnare:

“Under flera decennier har Odd Lindahl drivit utvecklingen framåt inom musselnäringen genom ett nytänkande, kraft och mod att vilja och våga pröva nya vägar.”

Priset är på 7,000 kr och ett exemplar av pappas bok, Musselodling – havets hängande trädgårdar.

 

Läs Ulf Elvings Matblogg!

Klicka på nästa rad för att läsa Ulf Elvings matblogg om Musselfesten 2016

 En blogg för oss som älskar mat

 

Musselfest2012 paella

Havets billigaste delikatesser, världens bästa miljöarbetare

 

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 

LOTTERIVINSTER vid MUSSELFESTEN 2016

 Gullmarsstrand
Logi i dubbelrum med frukostbuffé för 2 personer

 Strandflickorna 
2-rätters middag för 2 personer på Havshotellet

 VANN_logo_byl_tone_72ppi
En natt i dubbelrum inkl. frukostbuffé och 2-rätters middag för 2 personer

grand_logo
Övernattning för 2 personer i dubbelrum

mherrgard
Julbord för 2 personer

 


Tips

 

För att få veta eventuella giftnivåer i blåmusslan på västkusten kan man gå in på http://www.infowest.se/

VARNING!

 

Danska musslor av varierande kvalité och ursprung packas om och säljs otillåtet av många fiskhandlare som svenska.
Kräv svenskodlade musslor nästa gång du handlar.

musslan

 

 

Musselfest i Lysekil!

MLogo150

Musselfest i Lysekil lördagen 6 augusti

  • Mat och underhållning i Stadsparken från kl. 14:00
  • Utdelning av Joel Haamers Musselpris 2016 kl. 15:00
  • Utlottning av lotteripriser & Prisutdelning Musselloppet kl. 17:00
  • Start av Allsångsfinalen kl. 18:00 med bl.a. Anita Hegerland, Frida Andersson, Roar Bråten samt Anna Karlsson.

 


 

Provsmak och försäljning

Lotterier med fina priser

Resturangtält med öl och vin