Recept

Recept Mexilhões Portuguese Logo

Portugisiska musslor från Musselfesten 2021

Ett matigt musselrecept som är laktosfritt.

Ingredienser och tillagning för ett nät musslor

Till buljong
Cest av en citron
½ Fiskbuljongtärning
Ett lagerblad
2 teskedar musselmjöl, gärna rostat i torr stekpanna

Tag en kvarts liter vatten och koka citroncest, musselmjöl och lagerblad med en halv tärning fiskbuljong.
Använd inte skaldjursfond som finns att köpa, denna är så smakrik att musselsmaken döljs.

Övriga ingredienser
Ett nät musslor
En medelstor gul lök
Två klyftor vitlök
Två stjälkar selleri
En stjälk fänkål
En halv grön paprika
En halv röd paprika
En röd chili
En rejäl skvätt olivolja
Torrt vitt vin 2 dl
1 dl hackad färsk koriander alternativt persilja

Löken, selleri och fänkål skivas tunt. Chilin rensas från kärnor och skivas ännu finare.
Paprikorna rensas och tärnas smått.

Fräs löken och paprikan i oljan. Den skall inte brynas utan löken skall bli glansig och klar.

Tillsätt buljongen med övriga grönsaker.
Koka några minuter under lock på ganska låg värme.
Tillsätt pressad vitlök. Smaka av för att kontrollera sälta och chilistyrka.
Tänk på att musslorna släpper en hel del salt vätska.

Hetta upp ordentligt och tillsätt musslorna.
Täck med lock och koka till musslorna öppnat sig. Rör om i grytan någon gång.

Tillsätt vinet och hetta upp för servering.

Originalreceptet garnerades med hackad färsk koriander, men den kryddan är det ju många som inte gillar. Kan med fördel ersättas med hackad persilja.
Logo

 

 

 

 

FLAMBERADE FESTMUSSLOR

 

4 portioner

Ingredienser:

1 kg färska musslor

1 liten purjolök

1 röd paprika

1-2 msk Sambal Oelek

2 msk matolja

1 dl vitt vin

1-2- dl matgrädde (kan ev. ersättas med cocosgrädde)

Ca 1 dl (efter smak) bourbon whisky

 

Gör så här:

Skölj de färska musslorna, ta bort de med trasigt skal avlägsna ev. kvarsittande skägg.
Skiva purjon och dela skivorna på mitten. Dela paprikan i ca cm-stora bitar.
Ta en rymlig kastrull, tillsätt oljan, vinet, matgrädden, Sambal Oelek, musslor och grönsaker och blanda sedan allt väl.

 

På med grytan spisen på högsta effekt och under lock. Vänd försiktigt på blandningen en eller två gånger efter det att grytan kommit i kok.
Efter några minuter har alla musslor har öppnat sitt skal. Sänk värmen, men det småkoka några minuter till.

 

Direkt före flamberingen slås musselblandningen i en eldfast form
som värmts till omkring 100 °C. Uppvärmningen och att musselblandningen
är riktigt varm är viktig för att flamberingen skall lyckas och bli effektfull.

 

Häll över whisky, tänd på och servera direkt när det brunnit färdigt.
Till musslorna serveras varma vitlöksbröd att doppa i spadet.

 

Ursprungsreceptet kommer från www.scanfjord.se men har modifierats en hel del av Odd.

 

 

 

 

Rökta mussel-tapas

Öppna en burk med rökta musslor i olja. Lägg en rökt mussla på ett litet kex eller en crostini med en klick färskost emellan. Garnera med lite klippt gräslök.

                                                           

Vitlöksmusslor

Fräs musslor utan skal med skivad vitlök och persilja i lite smör, smaka av med lite salt.

 

Vinägrettmarinerade musslor 

På ett salladsblad – enkelt och gott!

 

Musselpasta

Öppna en burk musslor i vatten, spara musselbuljongen. Fräs lite hackad vitlök och  schalottenlök i 1msk olja. Häll på en burk krossade tomater, musselbuljongen och koka

Moules marinières

Borsta och skölj av färska musslor med skal, ta bort skägget vid behov. Knacka varje mussla lite lätt mot bänken för att se att de sluter sig. Släng musslor som inte sluter sig.

Hacka schalottenlök och vitlök och bryn lätt i smör i en stor kastrull, häll på lite vitt vin och lägg sedan ner musslorna. Låt koka rejält  i minst 5 minuter under tätt  lock tills de öppnar sig. Plocka bort musslor som inte öppnat sig. Fördela musslorna i djupa tallrikar och häll spadet över.

Avnjuts  direkt som de är, med frasigt gott bröd!

 

 

upp och låt puttra i ca 5min. Smaka av med salt, svartpeppar och krydda med lite rosmarin. Tillsätt musslorna sist och låt bli varmt. Serveras med nykokt pasta.

 

Musslor är gott, nyttigt och klimatsmart!

Sök på nätet för fler goda musselrecept!

Alla förpackade musslor som säljs i mataffärer är kontrollerade och helt säkra att äta!

Köp färska musslor i nät i affären eller fiskbilen, de är alltid kontrollerade och av garanterat god kvalitet.

 

 

 

VANN Hotell & Konferens – Vinnare som Bohusläns bästa musselkrog 2011

Bohusläns bästa musslor äter man på Vann. Med receptet ”Paprikamusslor med ingefärscreme och melonsalsa” tog Vann hem titeln ”Bohusläns bästa musselkrog 2011” på den årliga musselfesten i Lysekil i augusti 2011.

Den årliga musselfesten i Lysekil arrangeras av Musselakademien som inför musselfesten bjuder in Bohusläns alla restauranger till en tävling. Allmänheten får provsmaka och rösta fram en vinnare. Mellan 3 000 och 4 000 besökare kom för att smaka och rösta då de tävlande restaurangerna bjöd på smakprover i stadsparken.

Det vinnande receptet:

Paprikamusslor med ingefärscreme och melonsalsa
ca 20 plock till buffé eller ca 8 portioner som förrätt.

1 kg färska blåmusslor – kokas och plockas ur skalen

2 paprikor,röda

2 vitlöksklyftor

2 msk matolja

2 msk pressad limejuice

2 msk kikkomansoya

Kärna ur paprikorna, lägg 1 paprika med oljan och vitlöken i ugn 200 grader och baka tills den fått färg, ca 15 min, ta ut och lägg allt i matberedare och mixa till jämn massa. Blanda med musslorna.

Ingefärscreme

1 dl hemgjord majonäs

50 g philadelphiaost

1 msk dijonsenap

1 msk riven färsk ingefära

1/2 riven vitlöksklyfta

smaka av med kikkoman soya och limesaft

Salsa

Vattenmelon                                                                                                                   Cantaloupemelon                                                                                                                     Gurka                                                                                                                                       Tomat

Rödlök

Tärna grönsakerna och melonerna, hacka löken. Blanda med salt och låt rinna av i sil ca 1 timme. Blanda med limesaft och strimlad koriander, smaka av med salt.

2009 års tävlingsrecept

VANN SPA, Restaurang och Hotell

Luna Café

 

Hotell Lysekil

 

Andra tips på smårätter – smaklig måltid!

Aptitretare – musslor med bacon

6 pers

36 musslor

2 dl vatten

18 skivor bacon

Tandpetare

1. Skrubba musslorna väl. Skölj dem och lägg dem i en gryta, tillsätt vattnet och ånga dem i 5-10 min. Släng musslorna som inte öppnar sig. Använd en kniv för att ta ur musslorna ur skalen.

2. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Dela baconskivorna och stek dem lätt, lägg upp dem på hushållspapper och låt dem svalna något. Rulla en bit bacon runt varje mussla och fäst med en tandpetare.

4. Lägg musslorna på ett eldfast fat. Ställ dem i ugnen i ca 5 min eller tills baconet är knapert. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera musslorna som aptitretare eller som plockmat till en buffé.

Grillade musslor i skal

Rengör musslorna och koka dem sedan i ca 3-5 minuter så att de öppnar sig. Kasta de musslor som inte öppnar sig. Tag sedan bort den tomma skalhalvan. Blanda smör, lite olivolja, vitlök, riven parmesan ost och färsk basilika till ett fast smör. Lägg musslorna på grillen, lägg en tesked smör i varje mussla och låt den med steka i skalet tills den fått en fin och aptitlig färg.

”Läckert gratinerade musslor”

1 nät musslor

1 par kvistar dill

1 bit bladselleri

Vitlökssmör

Scharlottenlök

1 bit ost (typ prästost)

2 dl vatten

Vitt kantskuret bröd

Grovt salt

Skrubba musslorna under rinnande vatten, om någon av dem öppnar sig, kasta bort dem. Koka upp en bottenskyla (ca 2 dl) vatten i en vid kastrull. Lägg i musslorna, dillen och selleribiten. Koka ett par minuter tills musslorna öppnar sig. Skaka kastrullen då och då. Tag upp de färdigkokta musslorna med en hålslev och plocka dem ur skalen. Putsa bort ”skägg” och skalrester. Spara den finaste skalhalvan. Sila spadet från musselkoket. Fräs snabbt upp den finhackade scharlottenlöken i en stekpanna (i smör) utan att löken får färg. Lägg grovt salt i eldfasta portionsformar och placera skalhalvorna i saltet så att de ligger stadigt. Lägg de putsade musslorna i skalen. Häll ett par kryddmått silat musselspad och den uppfrästa scharlottenlöken över varje mussla. Likaså ett kryddmått vitlökssmör och en liten bit ost. Gratinera i ugnen tills osten och smöret smält och spadet puttrar. Tag ut portionsformarna och placera dem på var sin tallrik. Servera genast. Tag musslan med en gaffel och sug upp smöret/spadet med det vita brödet. Servera med ljust öl eller vitt vin.

Mussel och apelsinsalsa

6 portioner

1 kilo kokta musslor

2 apelsiner i filéer

2 vitlöksklyftor rostade

3 salladslökar

1 färsk jalapenochili

1/2 lime saft

10 färska basilikablad

1 msk olivolja

Havssalt

Plocka ut musslorna ur skalet, blanda alla ingredienser med varandra och smaka av. Låt stå en stund så att smakarna hinner utvecklas. Servera med till exempel halstrad hälleflundra och färsk potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *